Sådan vedligeholder din hat

Med den rette håndtering kan du forlænge din hats levetid. Vi har sammensat en vejledning med et par generelle tips til hvordan du kan vedligeholde og rense din hat, så den holder sig flot i lang tid.

Rensning af støv og skidt
Hvis det er stråhat, kan man tørre den med en fugtig klud. Er det en filthat, kan man bruge en blød børste (en hård børste kan ødelægge filten). Start på hattens venstre side og børst derefter imod uret mod bagsiden af hatten og rundt igen. På den måde undgå du at ødelægge filtens struktur.

Hvis din hat udsættes for vand
Hvis din filthat bliver våd, skal du slå det indvendige lædersvedbånd ned, og lade hatten stå på svedbåndet, så den på den måde kan tørre i sin naturlige form. Undgå at placere hatten på skyggen så længe den er våd, da den ellers kan gå ud af form. Brug aldrig en hårtørrer og opbevar aldrig en våd hat i en æske – begge dele får den til at gå ud af form.

Vand- og oliepletter
Hvis din lyse filthat bliver plettet af vand eller olie, kan den renses med lidt baby talkum eller kartoffelmel. Brug aldrig flydende rensningsmidler, da det kan ødelægge filten. Hvis du ikke selv kan få pletterne væk, kan det være nødvendigt at finde professionel hatterenser. Kraftige svedpletter kræver eksempelvis professionel pleje, da de går dybt ind i filten.

Opbevaring og håndtering
Undgå at eksponere din hat for direkte varme fra ovne, radiatorer, lamper etc., da kombinationen af varme og sved kan få svedbåndet til at krympe.

Det kan være en god ide at lufte svedbåndet en gang i mellem, ved at slå det ned, på den måde kan det undgås at sved og andet trænger igennem ind i stråene.

Opbevar altid hatten liggende omvendt med pulden nedad på en flad overflade, da det ellers kan få skyggen på hatten til at flade ud.